Nyirokmasszázs

Dr. Emil Vodder és felesége Dr. Estrid Vodder 1932-ben a Francia Riviérán krónikus páciensek kezelése közben megfigyelték, hogy nyirokcsomóik duzzadtak, ennek hatására elkezdték tanulmányozni a nyirok rendszert. A Kínai meridien masszázs alapvető technikáit is alapul véve, kidolgozták és 1936-ban Párizsban publikálták technikájukat.

A nyirok masszázst Európában nagyon sokáig nem fogadták el, mivel az orvosok és a masszőrök számára nem volt engedélyezett a nyirokcsomók stimulálása és masszírozása.

A drenázs szó (Francia) jelentése: víztelenítés, váladék és folyadékelvezetés. A nyirok egy olyan folyadék, amely a nagy vérkör hajszálérhálózatának területén keletkezik. A táplálkozástól függően eltérő mennyiségben tartalmaz zsírt. A manuális nyirokdrenázs (Lymphdrainage) serkenti a nyirokkeringést. A nyirok a vérpályába jutás előtt legalább egy nyirokcsomón áthalad. A nyirokcsomók szűrőállomásként működnek. A nyirok szállítja el a szövetekből az anyagcsere végtermékeit, amelyek részben túl nagyok ahhoz, hogy a vérkeringésbe visszatérjenek, részben a szövetekben sem tudnak tovább bomlani. A nyirokdrenázs aktiválja az immunrendszert és az anyagcsere-folyamatokat, kiüríti a szöveti ödémákat, csökkentve ezáltal az érintett szervek fájdalmát, valamint indirekt módon javítja a vérkeringést, a sejtek táplálék- és oxigénellátását is.

Rendszeresen érdemes alkalmazni, nincs káros mellékhatása. Alkalmazható mindenekelőtt megelőzésre. Alkalmas kezelés műtétek után kialakuló nyirokduzzanatokban (pl. emlőamputáció utáni duzzadt kar), balesetekben (vérömleny, csonttörés), thrombosis után kialakult, valamint gyulladásos eredetű duzzanatokban, a központi idegrendszer, a belső szervek funkcionális zavaraiban, menstruációs fájdalmaknál. Alkalmazhatjuk továbbá testsúly csökkentésre, belgyógyászati problémák kezelésére, ízületi és mozgásrendszeri problémák oldására, sérülések utó-kezelésére.

A manuális nyirokdrenázs tudományosan bebizonyított és elismert kezelési eljárás.