Köpölyözés

A köpölyözést több évezrede alkalmazzák a vérkeringés fokozására, a szervezet öngyógyító és méregtelenítő folyamatainak beindítására. Ez egy ősi természetgyógyászati módszer, melyet dermato-vákuum reflexológiának is neveznek. Időszámításunk előtti feljegyzés szerint Egyiptomban már használtak köpölyt. Gyógyító eljárásként, a kínai és a görög írásos emlékekben is szerepel.

A módszer lényege, hogy a bőrre helyezett edényekben vákuumot képeznek, ez felfelé szívja a bőrt és beindítja a jótékony hatásokat. A köpölyözés hatékonyan alkalmazható sokfajta mozgásszervi betegség gyógyításában. A mozgásszervi panaszok mindig együtt járnak kötőszöveti és izom feszülésekkel, letapadásokkal, melyek negatív hatással vannak a funkcióra, olykor fájdalmasak. Ezen területeken alkalmazva a köpölyöző masszázs segíti a szövetek regenerálódását, ami a fájdalom csökkenését és a funkció javulását eredményezi.

Nagyon jó eredmények érhetők el a bőr zsírszöveti rétegének rendellenessége [narancsbőr (cellulit), adiposis edematosa (ödémás zsírlerakódás), status protrusus cutis (a bőr kitüremkedésének állapota), gynoid lipodystrophy (női típusú zsírszöveti rendellenesség), dermopanniculosis deformans (a bőr alatti szövetek nem gyulladásos alakváltozása)] által okozott fizikai és esztétikai hibák kezelésére.

Kínában a köpölyözést egy nagyobb, összetett terápia részeként ajánlják, melynek része az egészséget és táplálkozást befolyásoló tanácsadás. A hideg köpölyöző terápia műanyag vagy szilikon köpöllyel és olajjal történik. A köpölyözés több alkalmas használata javasolt a kívánt eredmény eléréséhez.

A cellulitisz a cellulittel szemben a bőr legalsó rétegének (a bőraljának) a gyulladásos állapota, amely általában bakteriális eredetű. A legvalószínűbb kórokozó a staphilococcus. A cellulitiszes terület vörös, duzzadt, meleg és fájdalmas. Mivel gyulladásos állapotról van szó, egy idő után láz társul hozzá, illetve az érintett zóna nyirokellátási területén a nyirokcsomók is megduzzadnak. A fertőzés érintheti az irharéteget is és a kötőszöveti résekbe is beterjedhet. A terápiának időben meg kell kezdődnie, ami antibiotikus kezelést jelent. Súlyosabb esetben sebészi feltárásra is szükség lehet.