Ízületi manipuláció

A kézzel végzett beavatkozások ősi művészete joggal tekinthető a csontkovácsolás és a kiropraktőrök tevékenysége elődjének.

Megváltozott világunkban egyre több a rossz testhelyzetben végzett tevékenység, mely általában hosszabb ideig tart (számítógépes munka vagy tanulás, mobiltelefonozás, TV nézés stb.). Egyre fiatalabb korban megfigyelhető a rossz testtartás, mely következménye először kevesebb, majd hosszabb ideig tartó fájdalom érzése.

A kínai masszázsterápia nem csak az izmok masszírozására hat. Ide tartoznak a különböző ízületi manipulációk, illetve izomnyújtások.

Ízületeinkre minden nap szükségünk van a napi tevékenységeink elvégzéséhez.

Az ízületeket pontosan meghatározott irányban, erővel és ütemmel passzív mozgatással kezeljük vagy tornáztatjuk. A passzív mozgatás ebben az esetben azt jelenti, hogy a beteg nem csinál semmit, csak hagyja, hogy a terapeuta mozgassa az adott testrészt (ízületet).

Az ízületi manipuláció remekül alkalmas különböző akut és krónikus izomfájdalmak, ízületi fájdalmak, sportsérülések, egyéb mozgásszervi problémák (pl. helytelen életmódból származó vagy rossz tartásból eredő problémák) kezelésére. A nyaki, háti és deréktáji gerincszakasz fájdalmainak enyhítésére és megszüntetésére, a vállízület kimozgatására, a beszűkült mozgástartomány növelésére.

A Semmelweis Egyetem oldalán olvasható cikk felhívja a figyelmet a gerincünk lehetséges problémáira:
„Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is egyre gyakoribb.”