Gyermek problémák

Gyermekeim (két lányom) növekedésével kapcsolatban közeli tapasztalataim is vannak a fiatal korosztályos problémákkal kapcsolatban. Amivel az iskolakezdéssel kapcsolatban szembesültem, már az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-691/2013. számú ügyben is foglalkozott. Érdemes elolvasni.

Már a kisiskolás gyermekek is túlsúlyos iskolatáskával mennek iskolába, ami a gerincükre nézve komoly megterhelést jelent. Ahogy múlnak az évek a probléma egyre súlyosbodik. Nekünk és gondolom másoknak is meglehetősen nagy problémát jelentett az aktuális magasságukhoz, súlyukhoz, a szükséges mennyiségű tanszer és egyéb kiegészítő szállításához a megfelelő táska kiválasztása. Saját véleményem szerint a táskák gyártói előnyben részesítik az aktuális divatot a tartással, praktikussággal szemben.

Gyermekeink csak akkor szólnak amikor fáj valamilyen testrészük, ami már nem jó jel. Nekünk szülőknek kell jobban odafigyelnünk a testük külső eltéréseire, jelzéseire. Figyelni a megváltozott tartásukat, előre, hátra, jobbra, balra dőlve járnak vagy ülnek, fejüket ferdén tartják és még sorolhatnám. A rossz tartás a telefon, táblagép, laptop, számítógép használatával fokozódik.

Kritikus időszak amikor a gyermek hirtelen nagyon sokat növekszik (8-15cm). Ekkor különösen fontos figyelni az étkezésükre és a megfelelő tartás megőrzése. Koruknak megfelelő masszázzsal, kimozgatással, izomzat erősítéssel sokat segíthetünk nekik.

Először lányaimnak is szokatlanok voltak a megelőző, szinten tartó kezelések, de idővel megtanulták testük jelzéseit, ha valamit éreznek nem várják meg, hogy nagyobb fájdalom keletkezzen, rögtön szólnak és próbálok segíteni.

Törekednünk kell arra, hogy a gyermekre ne legyen semmi ráerőltetve, inkább többet kell beszélgetni velük, rávilágítani arra, hogy a saját testükre maguknak kell odafigyelni. Külső személyként csak segíteni, támogatni tudjuk őket.

Sok fiatal lány küzd jelentős menstruációs fájdalmakkal. Ezeket gyakran nem vesszük elég komolyan, mert úgy gondoljuk ez egy természetes dolog, pedig nem az. Minden egyes jelnek (hasgörcs, szédülés, ájulás közeli állapot, hányinger-hányás, derékfájdalom, gyengeség, fáradékonyság, dekoncentráció) van valami oka. Nem gondolom, hogy minden hónapban hagyni kell, hogy a serdülő lány kellemetlen tüneteket éljen át és ilyen emlékekkel, tapasztalatokkal készüljön a felnőtt életre. Megfelelő türelemmel, odafigyeléssel és különböző terápiákkal sokat segíthetünk ebben a korszakban is.

Ne felejtsük, hogy egy nyugodt, kiegyensúlyozott gyermekből nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb felnőtt válik.