Fascia

A „fascia” latin szó, jelentése „szalag” vagy „pólya”, amely háromdimenziós kötőszöveti hálózatként körülveszi a szerveinket, csontjainkat, izmainkat, nélküle testünk összeesne. Az ősi keleti tanokban, mozgáskultúrákban már alkalmazott technikák voltak a gyakorlatokba beépítve, melyek az emberi test szöveteinek nyújtására és rugalmasságára törekedtek.

Thomas Myers Anatomy Trains című, 2001-ben kiadott könyvének megjelenése óta (képek a könyvből), egy új nézőpont alakult ki az emberi szervezet felépítésével kapcsolatban. Dr. Jean-Claude Guimberteau plasztikai sebész, kézsebész és Colin Armstrong csontkovács fascia kutatásai új tudományágat teremtettek, 2015-ben kiadott könyvükkel (Architecture of Human Living Fascia: The Extracellular Matrix and Cells Revealed Through Endoscopy). Élő emberen mikrokamerával kísérték figyelemmel hogyan működik a testünk a bőrünk alatt.

Az emberi test nem egy épület, melynek falai merevek és mint kompressziós szerkezet az erő megszakítás nélkül halad benne lefele a tetejétől az aljáig. A testünkben található csontok tulajdonképpen „lebegnek” a lágyrészek közötti területekben és a lágyrészek húzása az, ami egyben tart minket. A földi gravitáció miatt a testünk részei mind a föld középpontja felé nyomódnak.

A fascia rendszer főbb tulajdonságai:
Egymáson elcsúszó, egybefüggő terheléselosztó rendszer, amely túlnyúlik az izomhatárokon.
Formaalkotó és tartó szövet, amely jelentős elasztikus tulajdonságokkal rendelkezik (pl. rugó).
Sokféle receptorral (érzékelő) van összeköttetésben (pl.mechanoreceptorok, proprioceptorok, nociceptorok stb.).
Lassan regenerálódik, ezért fontos a pihentetése.
Megtartja a kompenzációkat és fenntarthatja a fájdalom érzetet.

A hatékony járástechnika esetén a szükséges energia 20 %-a az izmokból és 80 %-a a fasciális rendszerből jön. A fasciából sokkal lassabban nyerhető ki erő, mint az izmokból, azonban az eredmény tartós.

A kötőszövet harmóniájának felborulása megmagyarázza a sérülések és kompenzációk „vándorlását”. Egy állapotfelmérés során személyre szabott terápiát állítok össze a páciensnek, a további sérülések elkerülésére és a meglévő panaszok megszüntetésére.