Csontkovácsolás

Csontkovácsolás

A visszatérő illetve a krónikus nyak, hát és derékfájdalmat, leggyakrabban a gerinc degeneratív betegségei, valamint a gerinc statikai rendellenességei okozzák.

A porckorongok mindegyike egy erősebb külső, és egy puhább belső részből áll. A puha rész biztosítja a gerinc rugalmasságát, terhelhetőségét. Ha a porckorongok degenerálódnak, a puhább belső rész “előre boltosulhat”, kitüremkedhet vagy áttörhet a kemény külső rétegen. A porckorongnak ez a kiszakadt része nyomhatja, ingerelheti, sőt meg is sértheti az ideggyököket. A páciens ilyenkor érezhet különféle testtájain (nyak, hát, derék, végtagok) fájdalmat, izomgyengeséget, zsibbadást. Attól függően válik érzéketlenné valamely végtagja, hogy hol történt a porckorong szakadás. Míg az izomgyengeség, zsibbadás, érzékvesztés elsősorban a végtagok valamelyikét érinti, addig a fájdalom nem csak a nyak, hát vagy deréktájon jelenik meg, hanem az ülőideg mentén is kisugárzik.

Manuálterápia

A manuálterápia a támasztó és mozgatórendszer visszafordítható kóros elváltozásainak gyógyítására, az egészséges funkcionális állapot helyreállítására fókuszáló kezelési módszer. A manuálterápiás kezelés során a csontkovács (manuálterapeuta) a gerinc, a végtagok ízületei, és az izomzat sérülés, gyulladás, vagy degeneratív (elhasználódás, „kopás”) miatti elváltozásokkal, azok kezelésével foglalkozik.
A manuálterápia segít az ízületek mozgáskorlátozottságának oldásában, a gerinc és a végtagi ízületek funkciójának és mozgásdinamikájának helyreállításában, így megszűnik a fájdalom (pl. nyaki vagy derékfájdalom, hátfájás).